Guvernul îşi menţine decizia de a asigura profesorilor salarii majorate doar cu 17%, conform legislaţiei în vigoare, şi de a eşalona la plată drepturile salariale suplimentare câştigate de aceştia în instanţă, deoarece nu îşi permite să renunţe la stabilitate economică, a declarat premierul Emil Boc.Premierul consideră în continuare că discrepanţele salariale sunt determinate atât de sentinţele judecătoreşti care acordă angajaţilor din învăţământ majorarea salarială de 50%, deşi Guvernul a acceptat pentru profesori, în 2008, o creştere de 17% şi a abrogat deja prin acte normative diferenţa de 33%, cât şi de includerea în contractele colective de muncă a unor sporuri nerecunoscute de legislaţia în vigoare.
Sindicaliştii din educaţie au anunţat joi, după discuţiile de la Guvern, că acţiunile de protest vor continua până la declanşarea grevei generale, întrucât reprezentanţii Executivului continuă să trateze învăţământul "cu aceeaşi aroganţă şi dispreţ", în loc să găsească soluţii.
Ei au precizat că acţiunile de protest ale cadrelor didactice nu vizează doar salariile, ci şi menţinerea calităţii sistemului de învăţământ, iar dacă Guvernul va refuza să ia măsuri în acest sens, acţiunile de protest vor continua pe parcursul întregului an
El a arătat că efectele viitoarei creşteri economice se vor resimţi şi în veniturile populaţiei, dar "evident, nu astăzi".
Vreau să transmit profesorilor că trebuie să spunem lucrurilor pe nume: trebuie să fim realişti şi să ne uităm la economie, atât poate România să plătească. Guvernul nu îşi permite să facă un pas înapoi de la ce înseamnă stabilitatea economică", a spus, sâmbătă, Boc, într-o videoconferinţă cu prefecţii.
Marşul profesorilor: Grupuri colorate în funcţie de federaţie, poezii şi final cu huiduieli
Aproape 2.000 de profesori din toată ţara au venit joi dimineaţă în Capitală sperând să-i impresioneze pe guvernanţi cu problemele lor, le-au scris poezii, le-au cântat şi le-au cerut în final demisia, atunci când veştile pro
Cadrele didactice au adus cu ei şi o mascotă a ministrului Daniel Funeriu, care în opinia lor, este un samurai care le "taie" din drepturi, i-au scris acestuia poezii şi rugi, i-au şi cântat chiar în faţa Ministerului Educaţiei..."ăia hoţi, ăştia hoţi...".aste venite de la Executiv spuneau că revendicările trebuie să mai aştepte.
Ajunşi la Ministerul Educaţiei, unde nu îi aştepta nimeni, ministrul rămânând la Guvern după discuţia cu liderii profesorilor, cadrele didactice au început să îi cânte ministrului, să-i recite poezii, să fluiere, fără a se agita prea tare. Spiritele s-au încins însă când în mijlocul lor au ajuns cei care discutaseră cu miniştrii Educaţiei şi Muncii. Pentru că solii n-au adus veşti bune, glasurile celor aproape 2.000 de profesori s-au înteţit, iar aceştia au început să huiduie, să strige "Ruşine" şi să le ceară demisia celor de la putere.
Cu toate acestea, Guvernul împachetează aceste informaţii într-un ambalaj colorat şi atractiv, spunând că "niciun profesor nu a murit de foame", că "nu există un buzunar secret cu bani pentru bugetari", că toate ţările sunt în criză şi salariaţii trebuie să înţeleagă că traversăm şi noi o perioadă grea.
Concluzia acţiunii de joi este că lucrurile nu se vor schimba, iar ameninţările cu alte forme de protest, inclusiv greva, rămân în vigoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu