MENIUL ZILEI

Paine cu ceapa
Ingrediente :
-1kg faina(eu folosesc Boromir)
-500ml apa
-50gr drojdie
-o ceapa medie
-60 ml ulei(masline sau floarea soarelui)
-1 lingurita sare
-2 lingurite zahar
-2 oua
Incepem prin a farama intr-un castron mic drojdia peste care adaugam zaharul si sarea.Intr-un lighean cernem faina ,apoi incalzim apa cat suporta pielea(ca sa ma fac inteleasa),adaugam 2-3 linguri de faina peste drojdie si putina apa calduta,amestecam si apoi lasam maiaua la crescut.Cat timp creste maiaua punem peste faina din lighean oul,uleiul , ceapa tocata marunt si restul de apa .Adaugam maiaua crescuta si framantam cinci minute cu mainile unse cu ulei ,acoperim cu un servet si lasam la crescut coca circa 10-15 minute(la loc cald fara curenti de aer)

Ne ungem din nou mainile cu ulei si separam coca in doua bucati,fiecare bucata asezand-o in tava de copt tapetata cu hartie de copt,ungem fiecare paine cu ou batut si lasam din nou la crescut pana ce depaseste cu putin marginea tavii.
Bagam la cuptor (il incingem in prealabil,eu o fac de cand ma apuc de paine) si lasam la foc potrivit circa 20 minute,apoi rasturnam painea pe un tocator si o lasam sa se raceasca(la mine n-a fost posibil ca s-a si mancat mai bine de jumatate)
Sper sa va placa.






Ciorba de peste


Pentru ca suntem o familie mare si pentru ca se gateste zi de zi ,de azi inainte voi impartasi meniul zilei,cu voi,cei care ne vizitati blogul.
Vom incepe cu :
Ciorba de peste
Ingrediente
-tacamuri de peste(eu am pus 2 capete de somn)
-2-3 morcovi
-1 ardei gras
-2 cartofi
-o telina mica
-o ceapa mare
-3 rosii maricele
-1/2l bors
-o lingura de pasta de tomate
-o legatura leustean
Intai punem pestele la fiert intr-o oala mai maricica(5-6l).Separat taiem ceapa marunt si o punem la innabusit intr-o tigaie cu o lingura de ulei,adaugam morcovii  si telina rase,ardeiul taiat fideluta,deasupra punem putina sare sau vegeta,le lasam la innabusit pana se inmoaie.
Adaugam apoi 500ml de apa si lasam sa fiarba la foc mic.Separat oparim rosiile si le curatam de pielita.
Cand pestele s-a fiert strecuram zeama (sa nu scape vreun os,eu am ales si carnea de pe oase,deh paranoiamaterna)si punem zarzavatul ,rosiile si cartofii bucatele,pasta de tomate si mai lasam pe foc pana ce se fierbcartofii,adaugam si borsul ,iar dupa 10 minute adaugam leusteanul tocat.Dam in 2 -3 clocote si gata.
Sa aveti pofta!!!