România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula normal, după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state
CFR Călători a anunţat că trecerea la ora de vară nu va afecta mersul trenurilor, dar vor fi mici întârzieri pentru garniturile aflate în circulaţie între orele 3.00 şi 4.00 (ora de iarnă). Astfel, 86 de trenuri aflate în circulaţie la ora 3.00 vor fi afectate de trecerea la ora de vară, din care 26 au în compunere vagoane de dormit.
Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora oficială de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.00, respectiv ora 4.00 de vară. După ora oficială de vară, trenurile vor pleca din staţii conform orelor din mersul trenurilor.
Schimbarea orei va afecta în special mersul trenurilor. CFR Călători a anunţat că un număr de 115 trenuri vor circula cu întârziere de circa o oră, în noaptea de 28-29 martie, ca urmare a trecerii la ora oficială de vară.
Trenurile de călători aflate în circulaţie între 3.01 şi 4.00 (ora de iarnă), vor circula cu întârziere. Pentru aceste trenuri se vor stabili măsuri suplimentare pentru reducerea în parcurs a acestor întârzieri.
Trenurile vor pleca din staţie după ora oficială de iarnă până la ora 3.00, respectiv ora 4.00 de vară. După ora 4.00, ele vor părăsi staţiile conform orelor din mersul trenurilor.
Compania precizează că având în vedere faptul că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 29 martie 2009, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după orarul din mersul de tren în vigoare.
„Vor fi afectate de schimbarea de oră un număr de 115 trenuri aflate în circulaţie la ora 3.00, dintre care 55 de trenuri care au în compunere vagoane de dormit”, au anunţat reprezentanţii CFR Călători.
Prima „oră de vară“ a fost în 1932
Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Ţara noastră a semnat Convenţia fusurilor orare în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. În prezent, ora de vară este folosită de 70 de ţări.
Schimbarea orei ne face somnoroşi
Medicii susţin că trecerea la ora de vară ne face mai somnoroşi din cauză că trebuie să ne trezim mai devreme decât ne-am obişnuit pe timpul iernii. „Vom avea nevoie de o perioadă de acomodare la noul ritm. În funcţie de persoană, timpul de adaptare la noul program variază între două şi şase săptămâni. Indicat este ca seara să ne culcăm puţin mai devreme, să nu ne trezim a doua zi obosiţi”, a declarat psihiatrul Florin Tudose.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu