marți, 23 martie 2010

Sa scumpit benzina!!

Dacă nu au fost atenţi la intrarea în benzinării, mai exact la panourile unde sunt afişate preţurile carburanţilor, şoferii care au avut nevoie săptămâna trecută de “un plin” au suferit un şoc în faţa casierilor. Şi asta, pentru că preţul benzinei a trecut, la multe staţii, pragul de 5 lei/litru. Potrivit Eurostat, un român cu un salariu mediu nu-şi perimte decât 321 de litri de benzină pe lună, adică şase “plinuri”!

Carburanţii sunt atât de scumpi în ţara noastră în raport cu salariile, încât un român care are o remuneraţie medie nu-şi permite pe lună decât şase rezervoare de benzină. Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, un român poate achiziţiona doar 321 de litri de benzină pe lună, în timp ce un ungur se poate răsfăţa cu 515 litri dintr-un salariu mediu. Să nu mai vorbim de nemţi, care, dintr-un salariu, îşi pot cumpăra aproape 2.000 de litri de carburanţi!


Benzina a depăşit 5 lei/litru

Cea mai scumpă e benzina tip premium. La Rompetrol, sortimentul Alto 101 costă 5,06 lei/ litru, iar OMV Carrera 100 de la Petrom, 5,03 lei/litru. Şi la Lukoil au fost făcute scumpiri în ultima perioadă, însă preţul benzinei nu a depăşit aici pragul psihologic de 5 lei/litru. Ecto 98 se vinde acum cu 4,79 de lei/litru.

Chiar şi aşa, România rămâne una din ţările europene unde benzina e ieftină. Potrivit ultimei statistici a Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, carburant mai ieftin decât la noi se poate cumpăra doar din Bulgaria şi Cipru. La polul opus, cel mai scump se vând în în Olanda, Danemarca, Grecia şi Germania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu