marți, 13 iulie 2010

DIETA

Te simti rau, deprimat, secatuit de putere? Esti iritat de propriile stari de iritare? Poate ca n-ar fi rau sa treci in revista ce-ai mancat si baut in ultima vreme; e posibil ca alimentele sa-ti influenteze starea de spirit.



Expertii sunt de parere ca alimentele te pot face sa te simti mai bine sau mai rau, atat pe termen scurt, cat si lung.

O alimentatie echilibrata, in care nu exista pasaje de infometare sau de supraalimentatie, cand nivelul de zahar din sange trece rapid de la o extrema la alta, te va ajuta sa te simti bine, plin de energie.
Nu e de mirare de ce curele de slabire te fac sa fii iritabil, nervos, iar mesele supraincarcate somnoros si cu mintea greu de urnit.

1. Alimente bogate in seleniu, zilnic


Seleniul este un mineral care se comporta ca si antioxidantii in organism. Ce legatura exista intre antioxidanti si starea de bine ori lipsa toanelor? Un studiu a aratat ca batranii care primesc zilnic un supliment de seleniu sunt mai putin deprimati.

Asa ca, in cazul in care nu mananci, in mod normal, cereale, ovaz, paine integrala, orez brun, fasole, carne de porc, pui fara pielita, curcan, lactate cu un continut scazut de grasimi, nuci, seminte sau fructe de mare, suplimentele sunt obligatorii.

2. Doza zilnica de Vitamina D

Chiar si o simpla plimbare zilnica isi aduce contributia la starea de bine, gratie luminii naturale, care sintetizeaza si regleaza Vitamina D din organism.

Patru studii recente au aratat ca exista o legatura stransa intre nivelul scazut al Vitaminei D si schimbarile bruste de dispozitie. Din pacate, putine alimente contin aceasta vitamina (pestele gras, precum somonul si tonul, ficatul de vaca, branza si galbenusul de ou).

In cazul in care acestea nu sunt prezente in alimenattie indeajuns de des, suplimentele sunt dorit.

3. Alimente bogate in Vitamina 12 si acid folic

Ce e atat de special la o salata usoara de pui fara pielita? Sau la somonul facut pe gratar cu garnitura de brocoli? Sau la o portie de ou cu spanac?

Raspunsul: toate sunt bogate in acid folic si Vitamina B12, care previn neregulile de la nivelul sistemului nervos central, schimbarile bruste de dispozitie si chiar dementa. Un studiu recent, realizat pe voluntari japonezi, a demonstrat toate acestea.

Acidul folic se gaseste in mod normal in fasole si legume verzi, iar Vitamina B12 in carne, fie ca e vorba de pui sau peste, si lactate.

3. Peste de cateva ori pe saptamana
Cateva studii recente au aratat ca atat barbatii, cat si femeile sunt mai putin predispusi la depresie daca mananca de mai multe ori pe saptamana peste, in general pe cel gras, cum ar fi somonul, bogat in acizi omega
4. Alte tipuri de peste bogate in acizi grasi omega 3 sunt heringul, sardinele si tonul.
5. Un pic de ciocolata
O cantitate mica de ciocolota neagra, aproximativ 30 de grame, poate fi un stimulent pentru starea de bine, aceasta influentand nivelul endorfinelor. In plus, ciocolata amaruie este benefica inimii, avand un efect de anticoagulare asupra sangelui.

Un studiu realizat in Olanda a aratat ca barbatii care consuma zilnic o treime de baton de ciocolata au tensiunea arteriala mai mica si sunt mai putin predispusi sa dezvolte boli ale inimii. In plus, ciocolata le crestea vizibil "cheful de viata".

6. Fructe si legume

Ambele abunda in nutrienti esentiali si antioxidanti, esentiali pentru mentinerea sanatatii. Nenumarate studii au aratat ca persoanele care consuma in mod constant fructe si legume sunt si cele mai sanatoase, avand un tonus general bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu