marți, 27 iulie 2010

Beyonce-Nascuta 4 septembrie 1981 ...

Beyoncé Giselle Knowles
 Nascuta 4 septembrie 1981 în Houston, Texas, părinţii săi fiind Matthew Knowles şi Tina Beyincé. Tatăl cântăreţei este afro-american, iar mama sa, Tina, provine dintr-o familie de origine franceză este o cântăreaţă de R&B şi actriţă americană. Beyoncé a ajuns cunoscută datorită faptului că fost principala componentă a grupului Destiny's Child, formaţia de fete cu cele mai mari vânzări din istorie.

Viitoarei soliste i-a fost oferit numele de familie al mamei sale, întrucât, se dorea ca acesta să nu se piardă, întrucât un număr restrâns de persoane de sex masculin purtau acest nume

Beyoncé a concertat în România în cadrul turneului mondial de promovare al albumului B’Day, The Beyoncé Experience. Concertul a avut loc pe data de 22 octombrie 2007 şi a fost susţinut la Cluj-Napoca în faţa a peste 13,000 de persoane. Concertul a avut loc pe Stadionul Municipal Ion Moina. Concertul susţinut de Beyoncé a urmat alte concerte mult aştepate de publicul român, cum ar fi concertele susţinute de: The Rolling Stones, Depeche Mode, Shakira, Pussycat Dolls, 50 Cent etc. Preţul unui bilet a fost cuprins între 45 şi 85 RON



După o serie de succese în Destiny's Child, Knowles a lansat primul ei album solo, Dangerously In Love, în 2003.Albumul a devenit unul dintre cele mai mari succese comerciale ale anului, dominând topurile din întreaga lume. De pe acest album fac parte câteva dintre cele mai de succes piese ale lui Beyoncé:
 „Crazy in Love”, - „Naughty Girl” şi „Baby Boy”, câştigând cinci premii Grammy într-o singură noapte, în 2004.[3] Cel de-al doilea album al artistei a fost lansat pe data de 4 septembrie 2006, chiar în ziua în care artista împlinit 25 de ani. „Déjà Vu”, primul single al albumului, a atins prima poziţie în clasamentul din Regatul Unit, iar „Irreplaceable” a stat pe prima poziţie în clasamentul din SUA, timp de zece săptămâni.


 Cu acest album cântăreaţa a câştigat al şaptelea premiu Grammy din cariera solo, la categoria „Cel mai bun album R&B contemporan”. B'Day a fost relansat pe data de 3 aprilie 2007 într-o ediţie de lux care include toate piesele de pe B'Day, duetul cu Shakira, „Beautiful Liar”, alte piese neincluse pe varianta originală şi câteva piese în limba spaniolă. Împreună cu Destiny's Child a vândut peste 150 de milioane de înregistrări la nivel mondial.
Beyoncé are o relaţie amoroasă cu cântăreţul american Jay-Z, din anul 2002. După multe speculaţii în presă, cei doi şi-au unit destinele pe data de 4 aprilie 2008.


Carera artistică

 Prima perioadă «Destiny's Child» intre anii -1997 - 2002

Primul pas spre notorietate a fost schimbarea numelui din „Girl's Tyme” în „Destiny's Child” şi înregistrarea piesei „Killing Time”, ce a fost folosită ulterior pe coloana sonoră a filmului Men In Black
Un an mai târziu, pe data de 17 februarie 1998, grupul şi-a lansat primul material discografic de studio, intitulat Destiny's Child, de pe el fiind extras şlagărul „No, No, No”. Atât albumul, cât şi piesa au primit câte un disc de platină în S.U.A., aceleaşi materiale fiind răsplătite şi cu trei premii Soul Train Lady of Soul . Mai târziu, formaţia a început promovarea discului The Writing's on the Wall care a devenit cel mai cunoscut album al Destiny's Child. De pe acesta au fost lansate patru cântece, două dintre ele — „Bills, Bills, Bills” şi „Say My Name” — ocupând locul 1 în Billboard 100. Pentru cel din urmă formaţia a fost recompensată cu două premii Grammy în anul 2001 la categoriile „Cea mai bună interpretare R&B a unui grup” şi „Cel cântec R&B”. Pentru vânzările obţinute, albumul a primit opt discuri de platină în S.U.A. şi triplu disc de platină în Regatul Unit.



Primul single al acestuia, „Independent Women” a devenit un succes la nivel global ocupând locul 1 în Billboard Hot 100 timp de unsprezece săptămâni şi a devneit prima compoziţie a formaţiei ce câştigă locul 1 în Regatul Unit şi în clasamentul mondial. Şlagărele ce au urmat, „Survivor”, „Bootylicious” şi „Emotions”, au ajutat la creşterea popularităţii albumului, el comercializându-se în peste zece milioane de unităţi. În iarna anului 2001 formaţia a lansat un material de Crăciun, 8 Days of Christmas, care a primit un disc de aur în S.U.A.. La câteva luni distanţă, după promovarea discului This Is The Remix, proiectele de grup au fost amânate pentru un anumit interval, fiecare componentă începându-şi propriile activităţi individuale pe plan artistic.



La sfârşitul anului 1999, LeToya Luckett şi LaTavia Roberson l-au acuzat pe managerul lor, Matthew Knowles, de faptul că le favorizează Beyoncé şi pe Kelly Rowland.[23] Datorită acestui lucru, în videoclipul pentru cântecul „Say My Name”, au apărut două componente noi în locul lui Robertson şi Luckett, — Michelle Williams şi Farrah Franklin — pe lângă Knowles şi Rowland. Ulterior, Roberson şi Luckett l-au acţionat în justiţie pe managerul lor însă au renunţat la acuzaţii după un interval de timp. La doar cinci luni, Farrah Franklin părăseşte şi ea grupul din motive personale, formaţia rămânând în formula ce l-a consacrat Cel de-al treilea album al Destiny's Child, intitulat Survivor, a fost inspirat din perioada schimbărilor de componenţă.






Activitatea artistică

Abilităţi vocale şi stilul muzical abordat

Vocea lui Knowles se încadrează în categoria mezzo-soperanelor, ea fiind întotdeauna identificată ca fiind elementul central al grupului Destiny's Child. Jon Pareles de la The New York Times susţine afirmaţia anterioară, adăugând şi faptul că „vocea ei este catifelata, dar totusi acra cu o agitaţie insistentă”. James Anthony de la The Guardian a numit vocea ei „distinctivă şi rapidă, cu tehnicii vocale aproape sughiţânde”. Alţi critici au apreciat amplitudinea şi puterea vocii sale. În recenzia discului B'Day, Jody Rosen de la Entertainment Weekly titrează: „Beyoncé Knowles este un sistem de furtună deghizat într-o cântăreaţă. Pe al doilea album solo, B'Day, cântecle ajung în rafale foarte mari de ritm şi de emoţie, cu vocea lui Beyoncé clipocit peste beat-urile zdrăngăne; va trebui să cauţi în lung şi-n lat — cel mai probabil în sălile de la Metropolitan Opera — să găseşti un vocalist care cântă cu mai multă forţă pură... Nimeni — nici R. Kelly, nici Usher, asta ca să nu spunem nimic despre divele pop cu care rivalizează — nu poate egala geniul lui Beyoncé pentru glisarea liniei sale vocale alături de un beat hip-hop”.



Compunerea şi scrierea textelor

Încă de la începutul carierei cu Destiny's Child, solista s-a implicat în compunerea cântecelor realizate pentru formaţie. Ea a fost menţionată în cadrul personalului ce s-a ocupat de scrierea majorităţii pieselor sale din cariera independentă sau cea de grup. Cunoscută fiind pentru cântecele inspirate din viaţa sa şi pentru realizarea unor compoziţii cu temă de împuternicire a femeii, ea declară faptul că avându-l pe Jay-Z în viaţa ei a schimbat o serie de păreri despre modul în care bărbaţii şi femeile relaţionează unii cu alţii. O parte dintre dintre piesele sale au caracter autobiografic, Knowles admiţând faptul că sunt inspirate din experienţe personale sau experienţele trăite de apropiaţi.
De asemenea, artista este şi coproducătoarea unui număr semnificativ de înregistrări aflate în repertoriul său. Deşi nu se implică în direct în compunerea liniei melodice, ea îşi expune o serie de idei de-a lungul procesului, ele fiind folosite ulterior. Knowles este considerată textieră încă din perioada Destiny's Child, din anii '90 şi până în prezent. Pentru acest lucru, în anul 2001 ea a fost recompensată de American Society of Composers, Authors, and Publishers cu distincţia „Textierul de muzică pop al anului”, devenind prima femeie de origine Afro-americană şi cea de-a doua în total, ce primeşte acest trofeu.


Începutul carierei independente şi debutul cinematografic   intre anii  2002 — 2004:



Knowles şi-a făcut debutul în lumea filmului prin intermediul producţiei Carmen: A Hip Hopera, realizate de MTV în anul 2001. Ulterior, la mijlocul anului următor, artista a interpretat rolul lui Foxxy Cleopatra în filmul Austin Powers in Goldmember. Producţia a devenit un succes la nivel mondial, încasările obţinute din vizionarea acesteia fiind de aproximativ 300 de milioane de dolari. De asemenea, Knowles şi-a adus contribuţia la coloana sonoră a filmului prin intermediul cântecului „Work It Out”, ce a fost extras pe disc singe şi a ocupat poziţii fruntaşe în ierarhiile din Norvegia şi Regatul Unit. La scurt timp artista a colaborat cu interpretul de muzică rap Jay-Z la compoziţia „'03 Bonnie & Clyde”. Aceasta s-a bucurat de o campanie de promovare în urma căreia s-a situat pe locul 4 în Billboard Hot 100.
Pentru acest album şi pesntru cântecele sale artista a primit cinci premii Grammy în anul 2004, la categorii precum: „Cea mai bună interpretare R&B feminină”, „Cel mai bun cântec R&B” sau „Cel mai bun album de muzică R&B contemporană”. De asemenea, pentru performanţele obţinute de-a lungul promovării albumului Dangerously in Love, Knowles a primit şi un BRIT în acelaşi an, la secţiunea „Cel mai bun artist internaţional”. Cu toate acestea, solista a întâmpinat dificultăţi în încercarea de a-şi convinge casa de discuri să lanseze albumul în stadiul în care se afla la momentul prezentării. Conform publicaţiilor, discul a fost pe punctul de a rămâne nepromovat, artista declarând: „În 2003 mi-am lansat primul album solo. Dar când l-am prezentat reprezentanţilor casei mele de discuri, ei mi-au spus că nu am niciun şlagăr pe album”.

În iunie 2003 a fost lansat primul album de studio al solistei, Dangerously in Love, el fiind precedat de promovarea discului single „Crazy in Love”. Înregistrarea a devenit un succes la nivel global, fiind una dintre cele mai cunoscute piese ale sale.
Compoziţia a ocupat locul 1 în principala listă americană timp de opt săptămâni consecutive şi a câştigat prima poziţie şi în clasamentele din Irlanda şi Regatul Unit. Materialul a debutat pe treapta cu numărul 1 în Billboard 200 datorită celor peste 317.000 de exemplare comercializate în primele şapte zile de disponibilitate. La nivel internaţional a înregistrat un parcurs similar. Pentru a spori popularitatea discului au mai fost lansate alte trei discuri single: „Baby Boy”, „Me, Myself and I” şi „Naughty Girl”. În timp ce primul a reuşit să obţină clasări asemănătoare cu predecesorul său, ultimele nu s-au ridicat la nivelul celor ante-menţionate, deşi au câştigat intrări în top 5 în S.U.A.. Albumul s-a comercializat în peste 4,2 milioane de exemplare în ţara natală a lui Knowles, primind cvadruplu disc de platină şi în aproximativ opt milioane de unităţi. Concomitent, artista a interpretat rolul lui Lilly în producţia Fighting Temptations, care a ocupat locul 3 în ţara natală a lui Beyoncé şi a înregistrat încasări de peste 32 de milioane de dolari.



„Împlinirea destinului”  intre anii   2004 - 2006

„Lose My Breath” a devenit un succes la nivel global, ocupând prima poziţie în ierarhia mondială timp de unsprezece săptămâni consecutive. În S.U.A. cântecul a câştigat locul 3, rămânând în primele zece trepte ale listei timp de paisprezece săptămâni. La scurt timp a urmat promovarea compoziţiei „Soldier”, cel de-al doilea single al materialului.
 Acesta a cunoscut un succes similar în ţara natală a grupului, unde a atins aceeaşi poziţie ca şi predecesorul său. Pentru a creşte populariatea albumului grupul a mai lansat alte două cântece, „Girl” şi „Cater 2 U”, care au obţinut poziţii notabile într-o serie de ierarhii internaţionale. Pentru cea din urmă compoziţie formaţia a primit două nominalizări la premiile Grammy, la categoriile „Best R&B Song” (ro: „Cel mai bun cântec R&B”) şi „Best R&B Vocal Performance by a Duo Or Group” (ro: „Cea mai bună interpretare R&B a unui grup”). De asemenea, pentru a promova materialul Destiny's Child au susţinut turneul Destiny Fulfilled ... And Lovin' It, în cadrul căruia au fost susţinute aproximativ şaptezeci de concerte, critica de specialitate aclamând spectacolele.

La trei ani de la stoparea activităţii de grup, Knowles s-a reunit cu Michelle Williams şi Kelly Rowland pentru a începe înregistrările unui nou album Destiny's Child. Materialul intitulat Destiny Fulfilled a fost lansat în noiembrie 2004, fiind precedat de promovarea discului single „Lose My Breath”.
Acesta anunţa revenirea grupului în atenţia publicului, devenind unul dintre cele mai cunoscute cântece ale formaţiei, graţie clasărilor notabile şi a vânzărilor ridicate. Materialul a atins locul 2 în ierarhia americană Billboard 200, datorită celor 497.000 de exemplare comercializate într-o săptămână. La nivel mondial discul a întâmpinat un succes similar într-o serie de clasamente europene, ocupând poziţii de vârf în clasamentele din Elveţia, Germania sau Regatul Unit. Recenziile au fost preponderent nefavorabile, criticii blamând alegerea grupului de a include un număr prea mare de balade.
Ulterior, în timpul unui concert susţinut în Barcelona, Spania, Kelly Rowland a declarat faptul că fiecare membră a grupului îşi va continua cariera pe cont propriu. La scurt timp a fost lansat discul single „Stand Up For Love” ce anunţa promovarea unui album de tip Greatest hits, #1's. Deşi cântecul nu a reuşit să intre în niciun clasament american, el materialul de provenienţă a debutat pe locul 1 în Billboard 200, graţie celor 113.000 de exemplare comericializate într-o singură săptămână. În final, albumul a primit discul de platină în S.U.A..

Materialul «B'Day» şi «Dreamgirls» intre anii  2006 - 2008

Dreamgirls a fost lansat în decembrie 2006, devenind atât un succes comercial cât şi unul în rândul criticilor de specialitate. Pentru interpretarea sa, Knowles a primit două nominalizări la Globurile de Aur şi a câştigat 12,5 milioane de dolari. Cântecul „Listen”, lansat pentru a promova coloana sonoră, a înregistrat clasări notabile într-o serie de ierarhii europene şi a fost numit „un clasic american”. La câteva luni distanţă, lanţurile de magazine au început distribuirea unei ediţii reeditate a materialului B'Day. Această ediţie specială include o serie de compoziţii necunoscute anterior, o serie de înregistrări în limba spaniolă şi un duet cu Shakira, „Beautiful Liar”, ce a fost utilizat pentru a promova noua versiune a discului. Piesa a devenit un succes pentru ambele artiste, ajungând pe locul 1 în treizeci şi două de ţări. Vânzările totale ale albumului se situează între 6-7 milioane de exemplare la nivel mondial, pentru acesta Knowles fiind recompensată şi cu un premiu Grammy în 2007. De asemenea, solita a intrat în istoria premiilor American Music Awards din anul 2007, când a devenit prima femeie din lume ce ridică trofeul special „International Artist Awards”. De asemenea, pentru a-şi promova materialui, cântăreaţa a susţinut un turneu de promovare în aproximativ o sută de spectacole.

La finele anului 2005, artista a început să ia parte la filmările peliculei Dreamgirls, fiind nevoită să se dedice proiectului timp de jumătate de an. Întrucât dorea să se ocupe integral de peliculă, Knowles a refuzat să înregistreze compoziţii pentru cel de-al doilea album de studio. În februarie 2006 a fost lansat filmul The Pink Panther, în care Knowles deţine un rol secundar. Pelicula s-a bucurat de succes major la nivel global, încasările totalizând peste 158 de milioane de dolari, în ciuda recenziilor negative. Pentru coloana sonoră a producţiei artista a înregistrat două piese, „A Women Like Me” şi „Check on It”, ultima fiind şi extrasă pe disc single. Cântecul s-a bucurat de vânzări ridicate, clasându-se pe locul 1 în Billboard Hot 100 şi intrând în top 10 în majoritatea clasamentelor unde a activat

Filmul Dreamgirls a influenţat conceptul următorului material discografic de studio al artistei, B'Day, lansat în Regatul Unit pe data de 4 septembrie 2006, zi în care interpreta şi-a sărbătorit cea de-a douăzeci şi cincia aniversare. Realizarea albumului s-a întins pe o perioadă de aproximativ trei săptămâni, fiind realizat fără înştiinţarea casei de discuri Colbumbia Records.Discul a debutat pe prima poziţie a ierarhiei Billboard 200 graţie celor peste 541.000 exemplare comercializate în prima săptămână, obţinând poziţii notabile şi la nivel mondial. Primul single, „Déjà Vu”, a devenit un succes în Regatul Unit, însă a coborât repede din listele oficiale. De asemenea, videoclipul a fost criticat pentru o serie de teme de natură sexuală prezentate de material. Al treilea cântec ce a beneficiat de promovare, „Irreplaceable” a devenit cel mai de succes single al albumului, reuşind să crească vânzările acestuia



 şi evoluţia artistică  intre anii  2008 -2010

I Am... Sasha Fierece a primit în general recenzii pozitive din partea criticilor muzicali de specialitate,fiind întâmpinat într-un mod favorabil de publicaţii precum Billboard, Entertainment Weekly sau Rolling Stone. „If I Were a Boy” şi „Single Ladies (Put a Ring on It)”, primele discuri single ale albumului, au fost lansate simultan pe data de 8 octombrie 2008 la posturile de radio din Statele Unite ale Americii. Cel dintâi a ocupat locul 1 într-o serie de ţări europene, în timp ce al doilea a ocupat prima poziţie în Billboard Hot 100, videoclipul său inspirând o serie imitaţii şi parodii, devenind în scurt timp un fenomen cultural extins la nivel mondial. De pe album au fost promovate alte discuri single, trei obţinând performanţe notabile. Balada „Halo” şi înregistrarea „Sweet Dreams” au sporit popularitatea albumului de provenienţă prin succesul întâmpinat, în timp ce „Video Phone” beneficiază de un remix cu interpreta Lady GaGa, acesta fiind şi ultimul single al materialului. Concomitent, Knowles a colaborat cu aceeaşi solistă pentru discul său, cele două realizând piesa „Telephone”, ce va beneficia de o campanie de promovare.


Pentru succesul întâmpinat de album şi cântecele sale, Knowles a fost răsplătită cu o serie de trofee la gale precum MTV Europe Music Awards, Mobo Awards, MTV Video Music Awards, la toate acestea numărându-se printre artiştii ce au ridicat cele mai multe distincţii. De asemenea, pentru Premiile Grammy ce se vor desfăşura în anul 2010 solista a primit zece nominalizări, situându-se în fruntea listei interpreţilor cu cele mai multe menţionări în categoriile premiilor.

Artista a înregistrat un cântec în scopuri caritabile, alături de alte paisprezece interprete cunoscute, cum ar fi Carrie Underwood, Ciara, Mariah Carey, sau Rihanna. Piesa, intitulată „Just Stand Up!”, face parte din campania „Stand Up To Cancer” şi a fost interpretată în cadrul evenimentului Fashion Rocks 2008. După lansarea cântecului în format digital, discul single a atins poziţia cu numărul 11 în Billboard Hot 100.




Odată cu încheierea turneului mondial de promovare al albumului B'Day, artista a început o serie de înregistrări pentru un nou material discografic. La scurt timp s-a anunţat faptul că producătorul Timbaland a fost pentru a produce majoritatea discului, însă pe lista finală a pieselor incluse pe acesta nu s-a regăsit nicio compoziţie a sa. Materialul, intitulat I Am... Sasha Fierce, a fost lansat în Statele Unite ale Americii pe data de 18 noiembrie 2008. Materialul conţine două discuri şi a fost lansat în două variate, ediţia standard şi ediţia specială („de lux”). Pentru acest album solista a înregistrat aproximativ şaptezeci de cântece, dintre care a ales să includă facă cunoscute optsprezece piese. Prin intermediul acestui material artista şi-a făcut cunoscut alter-egoul, Sasha Fierce. Astfel, primul disc al proiectului conţine balade interpretate de Beyoncé, în timp ce ultimul îi este acordat lui Sasha Fierce pentru a-l popula cu cântece ritmate. Materialul a debutat pe locul 1 în Billboard 200, înregistrând vânzări totale de aproximativ cinci milioane de exemplare la nivel mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu