marți, 13 iulie 2010

Şeitan, despre eventuala revenire la TVA de 19% şi impozitarea pensiilor: Facem o analiză în Guvern

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PDL, că Guvernul va face o analiză în legătură cu posibilitatea revenirii la TVA de 19% şi impozitarea pensiilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în comuna nemţeană Doljeşti, unde localnicii i s-au plâns de creşterea preţurilor, că TVA "trebuie dată înapoi jos" şi că toate pensiile trebuie impozitate.
În timpul vizitei preşedintelui Traian Băsescu în comuna nemţeană Doljeşti, localnicii s-au plâns de creşterea TVA, de reducerea ajutorului de şomaj şi a indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap, iar preşedintele le-a răspuns că pe lângă acestea vor trebui impozitate toate pensiile.
O bătrână i s-a plâns preşedintelui că are pensie mică şi l-a rugat să nu se taie pensiile. "Nu se vor tăia, se vor impozita", a spus Băsescu. Femeia i-a mai spus preşedintelui că nu are din ce să trăiască şi că s-a scumpit şi pâinea. Preşedintele i-a spus că pâinea s-a scumpit din cauza creşterii TVA. "TVA trebuie dat înapoi jos", a răspuns Traian Băsescu.
Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR, că există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul plecând de la faptul că nu poate accepta ideea că se spune că trebuie reduse cheltuielile cu salariile şi cu personalul şi, de fapt, aceste cheltuieli cresc.
"Au crescut cheltuielile. Sigur, e un soi de autonomie prost înţeleasă în administraţia locală. Ei cred că-şi pot permite orice din punct de vedere al salarizării, după care să ceară bani la bugetul de stat pentru investiţii. Nu se mai poate întâmpla aşa ceva. Este foarte adevărat, repet, foarte adevărat, că şi Guvernul una a spus şi alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motivează, dacă vreţi, o oarecare, să spunem dificultate a relaţiei mele cu Guvernul în ansamblul lui", a spus Băsescu.
Şeful statului a mai precizat că este un adversar al creşterii TVA, menţionând că soluţia cea mai bună este scăderea cheltuielilor publice. El a susţinut că premierul Emil Boc ar fi putut, probabil, să-şi asume, prin OUG, impozitarea pensiilor ca alternativă la creşterea TVA.

Premierul Emil Boc a declarat, duminică, la Tulcea, că Taxa pe Valoarea Adăugată poate fi scăzută numai dacă vor fi găsite măsurile necesare acoperirii veniturilor aduse de aceasta la bugetul de stat, iar respectivele măsuri vor fi acceptate de Parlament, pentru că doar impozitarea pensiilor nu este suficientă.
La finalul şedinţei Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Tulcea, premierul Emil Boc a fost întrebat de jurnalişti dacă este posbil ca în perioada imediat următoare Guvernul să decidă scăderea TVA.


"Dacă vom găsi o măsură alternativă şi acea măsură va putea fi aprobată de Parlament, se va face. În acest moment, lucrăm la foarte multe scenarii, nu de acum, ci de foarte multă vreme, şi până la finalizarea bugetului pentru 2011 vom lucra în continuare. Repet, cu această dublă condiţie: să găsim măsurile care se pun în locul TVA şi pe de altă parte acele măsuri să fie acceptate de către Parlament", a spus Boc.
Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, începând cu 1 iulie. Decizia a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului.
sursa: MEDIAFAX

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu