marți, 13 iulie 2010

Rata cheie Euribor a atins marţi maximul ultimelor 11 luni

Rata Euribor la trei luni, indicator cheie al dobânzilor pentru euro, a urcat marţi la cele mai ridicate cote din ultimele 11 luni, împinsă de scăderea puternică a lichidităţilor suplimentare injectate de BCE pe pieţele monetare, dar şi de temerile persistente privind criza datoriilor din zona euro.





Băncile din zona euro au restituit sau refinanţat, la începutul acestei luni, creditele cu scadenţa la un an, în valoare totală de 442 miliarde euro, luate anul trecut de la BCE în cadrul programului de lichiditate derulat de banca centrală a zonei euro pentru stabilizarea pieţelor în urma crizei financiare globale.
Rata Euribor la o săptămână a urcat la 0,504%, de la 0,498%, cea la şase luni a crescut la 1,09%, iar dobânda cheie la un an a avansat la 1,358%.Astfel, odată cu încheierea acestei perioade în care BCE a asigurat lichiditate suplimentară, surplusul de bani de pe pieţele monetare a scăzut cu mai mult de jumătate, împingând dobânzile în sus.

Dobânzile au crescut însă şi din cauza temerilor că unele bănci europene ar putea avea probleme în urma testelor de stres derulate de autorităţi, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.
Ratele Euribor sunt fixate zilnic, la ora 9:00 GMT (12:00 ora României), de Federaţia Bancară a Uniunii Europene, FBE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu