duminică, 25 iulie 2010

Facilităţile pentru bonuri fiscale şi reabilitarea casei, acordate din trimestrul IV sau 2011

Cumpărătorii de bunuri şi servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiţi, în schimbul bonurilor fiscale, şi vor beneficia de deduceri fiscale pentru lucrări de reabilitare a locuinţelor, plafoanele anuale în funcţie de care vor fi calculate aceste facilităţi urmând să fie decise de Guvern.

Facilităţile au fost anunţate, sâmbătă, de premierul Emil Boc, care a apreciat că astfel poate fi contracarată evaziunea fiscală.
În cazul bonurilor fiscale, premierul a precizat că Executivul va stabili un plafon anual, din care un procent va fi returnat consumatorului, ca o metodă de combatere a evaziunii fiscale.

În prezent, proiectul de act normativ prin care vor fi introduse aceste facilităţi se află în lucru la Ministerul Finanţelor.

"Obiectivul meu este ca actul normativ să intre în vigoare din trimestrul IV al anului 2010 sau cel târziu la 1 ianuarie 2011", a declarat, duminică seara, premierul Emil Boc, la postul public de televiziune.
El a apreciat că aceste facilităţi destinate cumpărătorilor vor contribui la combaterea "micii evaziuni fiscale".
Garda Financiară a anunţat duminică faptul că a suspendat, în primul semestru, activitatea comercială a peste 3.500 de firme pentru nedotarea cu case de marcat electronice şi pentru neemiterea bonurilor fiscale, număr aproape dublu faţă de cel al agenţilor economici suspendaţi, din aceleaşi motive, în ianuarie - iunie 2009.



Neemiterea bonului fiscal este contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 8.000 de lei şi 40.000 de lei, atrăgând şi suspendarea activităţii firmei în cauză pentru trei luni.
Preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, vineri, că magazinele de proximitate nu mai dau bonuri fiscale şi au început să se aprovioneze de pe piaţa neagră, după majorarea TVA de la 19% la 24%.
Agricultorii au atenţionat, după ce Guvernul a majorat TVA, că decizia duce la scumpirea produselor, anulează măsurile de combatere a evaziunii fiscale şi favorizează piaţa neagră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu