joi, 11 februarie 2010

Plantele entobotanice interzise!!!!




Guvernul a interzis comercializarea a 36 de substanţe şi plante etnobotanice asimilate drogurilor

Vînzarea, deţinerea şi transportul unor astfel de produse, precum şi cumpărarea, cultivarea şi experimentarea plantelor interzise se pedepsesc cu închisoarea

Produsele şi substanţele etnobotanice au fost interzise, de ieri, prin ordonanţă de urgenţă. Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate. Cei care vînd sau consumă astfel de plante, dar şi orice tentativă de acest gen se va pedepsi cu închisoarea. Astfel, pentru cultivarea, producerea sau vînzarea drogurilor de risc de o categorie inferioară, românii riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 15 ani, interval majorat la 10-20 ani în cazul drogurilor de mare risc. În zece zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, toţi comercianţii sînt obligaţi să distrugă, pe cheltuiala lor, stocurile de substanţe etnobotanice. Ministrul sănătăţii, Attila Cseke, a precizat ieri, după şedinţa de guvern, că aceşti comercianţi nu vor fi despăgubiţi, chiar dacă pînă acum astfel de produse erau considerate legale. Decizia vine după ce, în ultimul timp, consumul acestor plante a crescut foarte mult, mai ales în rîndul tinerilor. Ministrul sănătăţii spune că, pînă acum, au fost înregistrate circa 1.300 de cazuri de intoxicaţie gravă în rîndul tinerilor. Săptămîna trecută, un tînăr din Bucureşti a murit după ce a consumat plante halucinogene de la „magazinul de vise“. În februarie 2009, Monitorul Expres a atras atenţia asupra deschiderii primului ,,magazin de vise“ din Braşov şi a pericolului pe care acest comerţ îl reprezintă pentru sănătatea consumatorilor de etnobotanice. După un an, în Braşov mergeau în plin cu afacerea peste 15 magazine tip „spice shop“.

În luna august a anului trecut, erau înregistrate 120 de „magazine de vise“, numărul lor fiind aproape dublat pînă în prezent. Săptămîna trecută, un tînăr din Bucureşti a murit după ce a consumat plante halucinogene de la „magazinul de vise“.

Nouă firme care au dreptul să distrugă halucinogenele

Ministrul sănătăţii a precizat că în România există nouă societăţi care au dreptul să distrugă tot ceea ce înseamnă droguri. „Există 9 societăţi comerciale în România, care au dreptul de a distruge tot ceea ce înseamnă droguri, unde se încadrează şi aceste substanţe şi plante“, a explicat Attila Cseke. Ministrul a adăugat că o parte dintre substanţe şi plante sînt folosite şi în domeniul medical, precum ketamina (anestezic), prin urmare vor putea fi utilizate strict pentru această destinaţie. Utilizarea unor cantităţi mici de plante va mai fi permisă şi în cazul instituţiilor cu atribuţii în identificarea drogurilor pentru a le folosti ca etaloane. „Efectele produse de aceste substanţe, conform specialiştilor, sînt similare celor produse de substanţele psihotrope, avînd efect direct asupra creierului uman şi creează stări confuzionale, constînd în pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei, combinate cu efecte adverse, puternice dureri de cap, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică“, a detaliat Attila Cseke lista cu efecte ale plantelor. El a prezentat şi o serie de exemple privind plantele interzise, printre care Salvia divinorum (o plantă care produce halucinaţii), toate speciile de ciuperci din genul Psilocybe (care produc tot halucinaţii), ca şi substanţe precum ketamina (creează dependenţă) şi nefredona („binecunoscuta denumire de sare de baie care creează dependenţă“).

Pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi 20 de ani

Interdicţia decisă de Guvern în domeniul plantelor etnobotanice va atrage sancţiunea cu închisoarea atît pentru vînzarea, deţinerea şi transportul unor astfel de produse, cît şi pentru cumpărarea, cultivarea şi experimentarea plantelor interzise. „Decizia de miercuri a Guvernului presupune că fabricarea, extragerea, prepararea, vînzarea şi transportul, dar şi cumpărarea, cultivarea şi chiar experimentarea substanţelor şi plantelor interzise vor fi pedepsite cu închisoarea. Utilizarea va mai fi permisă doar în cazul plantelor ori substanţelor care prezintă interes medical şi numai instituţiile cu atribuţii în identificarea drogurilor vor mai putea deţine mici cantităţi de plante şi substanţe care să fie folosite ca etaloane“, au declarat sursele citate. Informaţia a fost confirmată ulterior de către ministrul sănătăţii, Attila Cseke, acesta precizînd că pedepsele diferă în funcţie de infracţiunea săvîrşită. Astfel, pentru cultivarea, producerea sau vînzarea drogurilor de risc de o categorie inferioară, perioada de închisoare va fi cuprinsă între 3 şi 15 ani, interval majorat la 10-20 ani în cazul drogurilor de mare risc. Pentru cumpărarea sau deţinerea în scopul consumului propriu de droguri risc inferior, perioada de închisoare va fi cuprinsă între 6 luni şi 2 ani sau amendă, iar pentru droguri de mare risc între 2 şi 5 ani.

Şi Camera Deputaţilor a adoptat o lege de interzicere a etnobotanicelor

Premierul Emil Boc a arătat, în şedinţa de guvern, că Parlamentul a adoptat, marţi, un proiect de lege tot în acest domeniu, dar a apreciat că ordonanţa adoptată ieri de Guvern este mai detaliată şi mai completă, reprezentînd un act în „prelungirea“ legii votate de deputaţi. Proiectul de lege dezbătut în Camera Deputaţilor, care prevede interzicerea comercializării, punerii în vînzare, distribuirii şi livrării produselor din plante, extracte din plante cu efect halucinogen sau euforic, a fost iniţiat de un grup de deputaţi PSD şi stabileşte că punerea în vînzare, distribuirea şi livrarea unor astfel de produse sînt interzise şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani. Premierul Emil Boc ceruse, la sfîrşitul săptămînii trecute, ministrului sănătăţii, Attila Cseke, să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de produse etnobotanice cu efect halucinogen, indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene, arătînd că distribuirea acestor substanţe provoacă numeroase decese printre tineri.

Peste 15 spice-shopuri la Braşov

Decizia Guvernului vine după ce, în ultimul timp, consumul de plante etnobotanice a crescut foarte mult. Numeroşi tineri au ajuns la spitalele din ţară în stare gravă, după ce au consumat plante cu efect halucinogen cumpărate de la magazinele de profil. Vineri, 5 februarie, un adolescent din Bucureşti a murit după ce a consumat plante etnobotanice, aşa-numitele droguri legale, de la un weed-shop din capitală. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la Iaşi, circa 130. Un caz şocant a fost acela al unui adolescent de 18 ani care, ajuns la spital, le-a declarat medicilor că „din 100 de copii de la bloc, 90 consumă substanţe de la weed-shop“. Tot la Iaşi, o gravidă în luna a şaptea a ajuns în stare gravă, săptămîna trecută, după ce luase astfel de substanţe, spune ea, ca să-şi amelioreze durerile sarcinii. În februarie 2009, Monitorul Expres a atras atenţia asupra deschiderii primului ,,magazin de vise“ din Braşov şi a pericolului pe care acest comerţ îl reprezintă pentru sănătatea consumatorilor de etnobotanice. Acum, după un an, în Braşov merg în plin cu afacerea peste 15 magazine tip „spice-shop“. „Ne bucurăm că nu mai este la liber consumul. Cei care au venit la noi la consiliere, care au experimentat aceste plante au spus că trebuie interzisă comercializarea lor. Dar efectele consumului de ierburi de-abia de acum le vom resimţi, pentru că cei care au consumat vor intra în sevraj. Acum trebuie să fim foarte precauţi. De aceea, noi îi sfătuim pe toţi cei care observă un comportament ciudat la cei apropiaţi, să se adreseze centrului nostru“, a spus Anda Samson, ofiţer de presă la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Braşov.

Noile plante şi substanţe identificate sînt, în marea majoritate:

Plante:
Specii de salvie (Salvia divinorum Epling & Játiva)– este o plantă care produce halucinaţii, închisoare 3-15 ani
Specii de mitragina (Mitragyna speciosa Korth (Kratom) – este o plantă cu efecte similare cocainei şi creează dependenţă, închisoare 3-15 ani.
Ciuperci:
Amanita muscaria, închisoare 3-15 ani;
Amanita pantherina, închisoare 3-15 ani;
Toate speciile din genul Psilocybe - produce halucinaţii, cu efecte similare LSD (dietilamida acidului lisergic), închisoare de la 10 la 20 de ani.
Substanţe:
LSA (amida acidului lisergic), închisoare de la 3 la 15 ani
Ketamina - creează dependenţă, au fost înregistrate decese
Derivaţi din piperazină - produce halucinaţii, închisoare de la 10 la 20 de ani
Sare de baie (nefedronă) – au fost înregistrate decese, închisoare de la 10 la 20 de ani.
Aceste produse se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri, preţurile de vînzare variind în funcţie de gramaj, de exemplu:
Special Gold - sare – 0,25 g - 40 lei, 0,75 g - 90 lei
Pulse – pulbere 0,5 g – 30 lei, 3 g -119 lei
Fly Agaric Mushroom – ciuperci uscate 12 g - 60 lei
Spice Diamond - fragmente vegetale 1 g – 50 lei
Spice Gold Spirit – pulbere 3 g - 90 lei.

Sursa: Monitorul Expres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu