luni, 15 februarie 2010

Bacalaureat 2010: azi incepe proba orala la limba romana



Incepand de astazi si pana miercuri, 17 februarie 2010, va avea loc proba de Evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba oomana sau mai pe scurt proba orala la limba romana.

Subiectele vor avea un grad de dificultate care sa permita rezolvarea lor in maximum 10-15 minute. Elevilor le este permis sa ia si 0 puncte, deoarece singura condiţie pentru a trece bacul oral este simpla prezenta.

Numai ca in loc sa primesca note de la 1 la 10 sau calificative admis/respins, vor primi un nivel de competenta de genul mediu/avansat/experimentat. Acest nivel va fi trecut pe un certificat pe care elevii de liceu il vor primi la absolvire.

La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa.

Este interzis candidaţilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

In acelasi mod vor fi evaluati si la o limba straina si la modul in care se descurca la calculator. Iar probele propriu zise, pentru care vor primi note, raman doar cele scrise, trei la numar, in functie de profilul liceului.

Peste 3.000 de politisti vor supraveghea unitatile de invatamant, unde se desfasoara bacalaureatul.

Desi elevii nu primesc note, care prin urmare nu vor fi calculate in media finala, probele orale sunt obligatorii.

Probele scrise

La finele clasei a XII-a, urmeaza cele trei probe scrise.

Prima va fi la limba romana. Urmeaza matematica pentru cei de la real sau istoria pentru umanisti. La a treia proba, tot in functie de profil, elevii au de ales intre materiile extra-curiculare:

REAL: chimie, fizica, biologie, informatica

UMAN: psihologie, filosofie, logica, geografie, economie

La aceste probe se adauga pentru cei care au urmat liceul sau studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale si proba scrisa la limba si literatura materna.

Pentru cei din seriile anterioare, examenul începe oficial la sfârşitul lunii mai.

Candidaţii din promoţiile anterioare se pot înscrie în perioada 24-26 mai. Prima probă începe în 31 mai cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă. În 7 iunie ei vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale, urmată în 21 iunie de proba orală la limba română.

Probele scrise încep în 28 iunie cu Limba şi literatura română şi se termină în 2 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele finale se vor afişa în 8 iulie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu