Partea 1
La Vlahita, proprietarii sunt obligati sa tina singuri piept hotilor in padure. Paza nu exista. In timp ce muntii din jur au ramas ciuntiti, orasul din vale a inflorit. Multi si-au luat tractoare si scot busteni din padure. Ilegal.
Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri.
Partea 2
Marea defrisare.
Cine se afla in spatele dezastrului din paduri.
Partea 3
80 de ani ii trebuie unui copac sa ajunga la varsta maturitatii, dar oamenii in goana dupa bani nu tin cont de acest amanunt. In urma lor raman munti intregi devastati, doar buturugi si urme de tractoare. In Harghita, Covasna, Neamt, Bacau si in multe alte judete s-au taiat la ras mii de hectare de padure in ultimii ani. Nimeni pana acum nu a raspuns pentru dezastrul din padure. Intre 3 si 500.000 de hectare de padure, nimeni nu stie exact cate, sunt neadministrate. In mare parte acolo, padure nu mai este.
Acum 3 ani, o campanie a Stirilor ProTv a atras atentia asupra acestui pericol si a cerut inasprirea si mai ales aplicarea legilor. Acum ne-am intors in padurile Romaniei sa vedem cat si cum se taie .
Vlahita, judetul Harghita. Peste 3400 de hectare de padure sunt nepazite de ani de zile. Aici se taie ca in codru. Lorint Emeric si Otos Peter sunt proprietari de padure, nevoiti sa-si pazeasca singuri averea.
Tot haosul de aici a pornit de la o lege proasta: legea nr. 18.
Emeric sustine ca situatia a aparut odata cu "legea 18. Titlurile le-a aruncat asa si padurea la fel. A dat scriptic, nu faptic. Nici un om nu a stiut unde este terenul deloc".
Mai mult, in 2006 printr-o scrisoare de doar 2 randuri Ocolul Silvic i-a anuntat pe proprietari ca nu mai pazeste padurea. Semneaza inginer Banucu Ioan. Acum, acesta din urma, cel care a dat liber la furt, se ascunde acum in spatele legilor.
Coincidenta s-au nu, odata cu sosirea reporterilor ProTv la Vlahita, orasul a fost inconjurat de politie, jandarmi si padurari. Nimeni nu mai misca un deget. Politistii la randul lor erau supravegheati de hoti.
Aflat la carma padurilor de mai bine de 2 ani, ministrul Laszlo Borbely are stire despre dezastrul din Vlahita. Abia acum insa cere documente. Daca nu se grabeste, acolo nu va mai fi padure. Am lasat Vlahita inconjurata de politisti si am trecut muntele la Bilbor.
Acum 3 ani, peste 100 de gatere tocau zi si noapte padurile din Bilbor. Pana si preotul satului avea un gater langa biserica. In padure se fura.
Cand reporterii ProTv au coborat in sat toata lumea disparuse: primar, viceprimar, padurar. Toti. Pe drumul din fata primariei si masina politiei trecea in mare tromba spre oras in misiune. La bord cei 3 politisti locali. Opriti din drum politistii au facut o demonstratie halucinanta despre cum se rezolva furturile din padure la Bilbor. Chiar daca se uita la imaginile dezastrului din padure, agentul sef avea nevoie de acordul sefului de la oras pentru a-si face datoria. Dupa cateva minute, seful politistilor a sunat si cercetarea primea unda verde. Dupa ce au aflat de la televizor ca la Bilbor se taie padurea inspectorii silvici au venit la fata locului.
Si tot acum trei ani, in aceeasi zi la Bilbor am avut parte de o alta demonstratie halacinanta despre competenta. La intrarea in sat mai multe cioate erau nemarcate. Cu doua zile inainte de sosirea noastra inspectorul Ilovan a cercetat zona. Reporterii ProTv l-au dus pe inspector in fata buturugilor nemarcate.
Cateva zile mai tarziu, sefii inspectorului Ilovan au constat ca taierea a fost ilegala si s-a intocmit dosar penal. Inspectorul Ilovan a fost sanctionat. Mutat de pe functie pe alta. Acum, dupa trei ani este consilier superior la Brasov.
.
Reporterii ProTv s-au intors in Bilbor. Aceasi agitatie, tiruri cu lemne si multe gatere. In centrul satului un indicator arata ca pe deal este zona de puritate. Zona in care se taia acum 3 ani s-a transformat intr-un gol imens. Zeci de hectare puse la pamant. Un dezastru. In padure se aud drujbele. Multe dintre buturugi sunt nemarcate semn ca se taie ilegal.
Jos in vale agitatie mare. Tiruri, tractoare, topoare si drujbe. Si la drumul mare sunt busteni nemarcati. Si din nou acceasi poveste. Mai marii comunei au disparut. Nici politistii, aceeasi de acum de acum trei ani, nu sunt de gasit. Doua zile la rand au incercat reporterii ProTv si la primarie si la politie. Fara rezultat. Cat au umblat prin bilbor, o masina i-a urmarit tot timpul. Abia in a treia zi reporterii au reusit sa-l prindem pe seful de post, tocmai cand pleca in misiune.
Minute in sir agentul sef a oscilat intre a-i trimite la biroul de presa, aflat la peste 100 de km de Bilbor si a merge in padure. Au urmat doua ore in care seful de post din Bilbor dar si seful sau de la oras au incercat sa gaseasca un padurar.
Dupa trei ore de telefoane, in zona a aparut inspectorul silvic Adrian Valcan. Reporterii au plecat in padure. In locul unde in urma cu doua zile erau stive de busteni, acum era curatenie. S-au gasit cinci buturgi nemarcate. A doua zi a fost declansata o inspectie ampla, in toata zona in care se taie. Atat de ampla incat n-au mai gasit nici macar cioatele descoperite impreuna cu noi. Rezultat final: 4 cioate, o amenda.
Padurile Romaniei se intind pe o suprafata de 6.741.000 de hectare. Din aceasta suprafata mai putin de jumatate apartine statului iar restul are proprietari privati. De controlul padurilor, verificarea transporturilor, controlul la gatere si multe altele raspund 250 de inspectri silvici. Adica un inspector la mai bine de 22.000 de hectare de padure. Nici intr-o viata un om nu poate sa umble pe toata aceasta zona.
SURSA Stirileprotv.ro,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu