joi, 18 august 2011

Mii de spanioli au protestat fata de costul urias al vizitei Papei: 100 de milioane €

Atmosfera tensionata in Madrid, unde sute de mii de credinciosi, dar si cateva mii de protestatari asteapta sosirea Papei Benedict al 16-lea.

10.000 de politisti ies astazi pe strazile capitalei pentru a asigura securitatea. Asta dupa ce aseara cele doua tabere s-au ciocnit violent.
Suveranul Pontif va petrece 4 zile in Spania, unde are loc Ziua Mondiala a Tineretului, eveniment initiat in 1985 de precedesorul sau. La aceasta manifestare, sunt asteptati peste un milion si jumatate de pelerini din intreaga lume.

Ciocnirile au izbucnit intre politisti si manifestantii impotriva Papei dupa ce fortele de ordine au retinut un manifestant care incerca sa le atace cu sticle. Spre sfarsitul serii, scutierii au indepartat din Puerta del Sol si ultimii manifestanti, luand pozitii in mai multe zone din piata.
Sase persoane au fost arestate si doi politisti au fost raniti, potrivit presei. Vizita Papei ar costa 50 de milioane de euro. Aceasta suma nu include asigurarea securitatii de catre fortele de ordine, care ar putea duce la dublarea bugetului - astfel vizita Papei ar ajunge la 100 de milioane de euro.
Din acesti bani, doar 15 milioane de euro vor proveni de la companiile spaniole, iar restul sumei va fi acoperita de donatiile pelerinilor catolici, justifica organizatorii.
Protestele au inceput cu un mars din Piata Tirso de Molina, fiind programat sa ajunga la Puerta del Sol, iar manifestantii se vor intoarce in locul de unde au plecat.

La proteste iau parte si membrii miscarii "15-M" din Spania, critici vehementi ai modului in care este administrata situatia de impas prin care trece poporul spaniol. O pancarda uriasa din timpul marsului de protest infatisa o poza a Papei langa cea a lui Stephane Hessel, scriitorul care a inspirat miscarea "15-M", alaturi de cuvintele "Ciocnirea Titanilor".






Papa Benedict al XVI-lea va fi primit joi la Madrid cu o manifestatie in cursul careia numeroase persoane de acelasi sex se vor saruta, organizata de o asociatie de aparare a drepturilor homosexualilor si transsexualilor, dupa modelul evenimentelor flashmob care au avut loc la vizita precedenta in Spania a Suveranului Pontif, in noiembrie 2010.

Si, pentru ca spaniolii sa-l intalneasca pe liderul Bisericii Catolice cu sufletul curat, primaria a amenajat 200 de confesionale intr-un parc public. S-au gandit si la turisti - printre cei doua mii de preoti gata sa asculte pacatele, multi vorbesc limbi straine.







sursa : pro tv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu